06.10.2021

Hvordan gjennomsiktig tannregulering retter dine tenner

Gjennomsiktig tannregulering er en av de mest populære formene for kjeveortopedisk behandling, men hvordan fungerer de for å rette tennene dine? Fortsett å lese for å finne det ut.

Hva er gjennomsiktig tannregulering?

Gjennomsiktig tannreguleringer skreddersydde usynlige skinner som pasientene bruker over tid for å oppnå rettere tenner.

Fordelen ved gjennomsiktig tannregulering er at den er avtakbar, komfortabel og praktisk talt usynlig - noe som gjør dem spesielt attraktive for de som er bevisste på utseendet deres.

I motsetning til tradisjonelle metallreguleringer, er gjennomsiktig tannregulering støpt for å dekke hele tannen, og må derfor fjernes for å spise, drikke og pusse tennene.

Hvilke tannproblemer kan de løse?

Gjennomsiktig tannregulering kan faktisk behandle et overraskende utvalg av tannproblemer, for eksempel:

tandbøjle
 • Overbitt
tandbøjle
tandbøjle
 • Mellomrom mellom tennene
tandbøjle

Hvorvidt gjennomsiktig regulering er en effektiv tannbehandling, avhenger av alvorlighetsgraden av de ovennevnte problemene. En lisensiert tannlege eller kjeveortoped vil kunne gi deg råd om dette. 

Hva er de laget av?

gjennomsiktig tannregulering

De nesten usynlige, uttakbare reguleringsskinner er laget av plast, selv om noen markedsledere har utviklet sofistikerte teknologier som gjør deres reguleringer mer komfortable, diskrete og effektive enn andre. ClearCorrect bruker for eksempel patentert ClearQuartz™ teknologi for å lage sine reguleringer, som gir overlegen komfort og flekk- og sprekkmotstand.

Hvordan fungerer Clear Aligners prosessen?

Gjennomsiktig tannregulering fungerer ved å legge forsiktig trykk på tennene slik at de justeres over tid. Dette trykket beveger seg gjennom tennenes røtter helt til kjeven, noe som tvinger tennene til å bevege seg i en bedre posisjon. 

Pasienter vil få flere skinner til å ha på seg gjennom hele behandlingen, selv om tallene kan øke avhengig av alvorlighetsgraden av saken. Disse skinnene må brukes 22 timer i døgnet for å være effektive, og må bare fjernes for å spise, pusse tennene og bruke tanntråd.

Hvordan retter gjennomsiktig tannregulering tennene dine?

Det er en rekke måter gjennomsiktig tannregulering retter dine tenner på. 

Engagers

Engagers er små tannfargede plastmateriell som tannlegen eller kjeveortopeden din binder til skinnene dine under behandlingen. Disse bidrar til å legge press på tennene fra skinnene dine, slik at de beveger seg i riktig retning. 

Strikker

I noen tilfeller kan din gjennomsiktige regulering kreve strikker - et gummibånd som forbinder de øverste og nederste radene på tennene dine. Disse er vanligvis hekta på din regulering eller «knapper» på tennene, og er spesielt effektive for å forbedre justeringen av bitt. 

Hvor lang tid tar det å få rette tenner med gjennomsiktig tannregulering?

Resultatene viser at gjennomsiktig tannregulering kan rette tennene opptil 50% raskere enn tradisjonell metallregulering. Men den nøyaktige lengden på behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av malokklusjonen.

Hvert nytt sett med skinner vil flytte tennene litt før du går videre til et annet sett med skinner, hver 2-3 uker, i henhold til planen som er fastsatt av legen din. Dette betyr at hvis bare noen få av tennene dine er litt skeive, kan behandlingen mulig kun vareseks måneder (så lenge planen din overholdes og du bruker din regulering). Pasienter med mer komplekse tilpasningsproblemer kan imidlertid kreve behandling i opptil to år eller lenger.

Det er verdt å merke seg at hvis du ikke bruker skinnene i 22 timer om dagen som instruert, vil behandlingen bli langvarig og mye mindre effektiv. Og selv om dette kan virke som en alvorlig forpliktelse, kan du begynne å se resultater etter bare 4-6 uker med startbehandling. 

Hvordan sammenlignes gjennomsiktig tannregulering og tradisjonelle reguleringer?

 gjennomsiktig tannregulering vs. tradisjonelle reguleringer

Både tradisjonelle reguleringer og gjennomsiktige reguleringer er gode alternativer for å oppnå et rettere smil og bedre tannhelse. Imidlertid har begge alternativene sine respektive fordeler og ulemper.

Tradisjonelle reguleringer

Fordeler

 • Kan være mer egnet til å behandle alvorlig malokklusjon (selv om dette er helt avhengig av saken)
 • Brukere kan pusse og spise uten å måtte fjerne dem

Ulemper

 • Er ikke diskret og kan gjøre brukeren selvbevisst
 • Kan være svært ubehagelig på grunn av friksjonen forårsaket mellom metallklossene 
 • Kan ikke fjernes
 • Gjør det vanskelig å rengjøre tennene ordentlig - maten blir lett fanget inne
 • Det tar vanligvis lengre tid enn gjennomsiktig regulering
 • Krever hyppige og noen ganger nødreiser til tannlegen eller kjeveortopeden

Gjennomsiktig tannregulering

Fordeler

 • Er nesten usynlig for det blotte øye
 • Kan rette tennene opptil 50% raskere enn tradisjonelle tannreguleringer
 • Kan fjernes for å spise, drikke, pusse tennene og bruke tanntråd
 • Er komfortable sammenlignet med tradisjonelle tannreguleringer
 • Kan øke tannhelse ved å oppmuntre til bedre tannhygiene 

Ulemper

 • Krever tannpuss etter hver drink og snacks
 • Kan være dyrt avhengig av alvorlighetsgraden 

Til syvende og sist er det ingen one-size-fits-all når det gjelder kjeveortopedisk behandling, da tannsett er forskjellige. Vi anbefaler alltid å konsultere en ekspert for å finne ut hva som er best for deg. 

Hvordan kan jeg få gjennomsiktig tannregulering?

Det er viktig å snakke med en registrert tannlege eller kjeveortoped før du bestemmer deg for å få gjennomsiktig tannregulering. Dette vil sikre at du er fullt informert og i rute til å få den mest passende behandlingen for saken din. Hvorfor ikke besøke nettstedet vårt for å bestille time hos en av våre tanneksperter?

Er All About Smiles for deg?
Få en gratis mulighetsstudie ved å bestille time her
Passer det for meg?

Lag en bedre fremtid for deg nå!

M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 67 20 45 19
Contact
M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 988 43 733
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram