17.01.2022

Hva er Underbitt? Årsaker, Helsemessige Bekymringer og Behandlingsalternativer

Det er anslått at mellom 5-10% av mennesker har underbitt. Tilstanden er knapt merkbar i mange tilfeller, da undertennene kanskje bare hviler litt foran de øvre tennene. I mer alvorlige tilfeller er tilstanden veldig merkbar, og kan føre til en hel rekke helsekomplikasjoner hvis det ikke behandles.

Hva Er Underbitt?

Et normalt bitt er når de de øvre tennene hviler like foran undertennene når kjeven er lukket. Underbitt oppstår når de nedre tennene hviler foran de øvre tennene, noe som resulterer i et lite eller stort gap mellom de to tannsettene. Uavhengig av alvorlighetsgraden av underbitt, er det viktig at du får kjeveortopedisk behandling for å unngå helsekomplikasjoner av tilstanden.

Hva Er Symptomene Ved Underbitt? 

Kjennetegnet på underbitt er det visuelle symptomet ved at de nedre tennene hviler foran de øvre tennene når kjeven er lukket. Imidlertid er det en rekke andre symptomer som kan indikere et underbitt eller en annen form for malokklusjon, som::

 • Taleproblemer
 • Problemer med å tygge eller svelge riktig
 • Smerter i munn eller ansikt
 • Smertefull biting eller tygging
 • Hyppig hodepine eller TMJ-smerter (smerter i kjeveleddet)

Hva Er Årsaken Til Underbitt?

Som de fleste former for malokklusjon, skyldes underbitt vanligvis tann- eller skjelettproblemer, men tilstanden kan i noen tilfeller forverres av begge to.

Her er noen av de vanlige faktorene som kan føre til at en pasient har et underbitt.

Genetisk

Underbitt kan gjennom generasjoner gå i arv, og en av de vanligste årsakene til underbitt er genetikk.

Miljøfaktorer (Dental)

Visse vaner som starter i barndommen kan også føre til underbitt, som for eksempel:

 • Overbruk av smokk (eller bruk over 3 år)
 • Tungestøt
 • Tommelsuging
 • Langvarig flaskemating i tidlig barndom
 • Overleppen suges

Andre Faktorer

Underbitt kan også stamme fra andre faktorer, som for eksempel:

 • Kjevetraumer
 • Svulster i kjeven eller munnen
 • Temporomandibulær leddlidelse (TMD)

Hva Er Faren Ved Å Ha Underbitt? 

Å unnlate å behandle et underbitt kan føre til en rekke helsemessige og sosiale komplikasjoner, så vel som psykiske problemer, som:

Lav Selvtillit

Sad young woman

Et underbitt kan dramatisk endre formen til en persons ansikt. Det vil sannsynligvis føre til at haken stikker ut, noe som resulterer i svært lav selvtillit. Det er mer sannsynlig at barn med underbitt vil bli mobbet av jevnaldrende, noe som kan føre til kroniske psykiske lidelser gjennom barndommen, ungdomsårene og selv i voksen alder.

Taleproblemer

Man with speech problems

Underbitt kan ha en alvorlig innvirkning på en persons evne til å snakke ordentlig. F- og S-lyder vil være spesielt utfordrende å lage, om ikke umulig. Disse taleproblemene vil ikke bare påvirke en persons selvtillit, men vil sannsynligvis også holde dem tilbake både sosialt og profesjonelt.

Temporomandibulær Leddlidelse (TMJ)

Temporomandibular Joint Disorder (TMJ)

Kjevens posisjon ved underbitt gir en enorm belastning på kjeveleddet. Dette kan føre til Temporomandibular Leddlidelse (TMJ), og kan skape følelsen av låsing og forårsaker betydelig smerte.

Ansikts- og Munnsmerter, Øreverk og Tannverk

Uten effektiv behandling for underbitt og TMJ vil en person sannsynligvis oppleve kronisk hodepine, øreverk, tannpine samt hørselsproblemer.

Problemer Med Å Bite Eller Tygge Riktig 

Underbitt kan påvirke en persons evne til å tygge eller bite av matbiter. Dette betyr at det er lettere for dem å kveles, eller bite seg i tungen og kinnet når de spiser, og skade det myke vevet i munnen. De kan også bli mer avhengige av visse tenner enn andre, noe som øker sannsynligheten for at disse tennene sprekker, fliser og eroderes for tidlig.

Søvnapné

Man with Sleep Apnea

Fordi munnpust er et vanlig symptom på underbitt, lider mange mennesker som har tilstanden også av søvnapné. Denne alvorlige søvnforstyrrelsen forhindrer en person i å puste noen ganger i løpet av natten, og det vil føre til alvorlig redusering av kvalitetshvile. Søvn av lav kvalitet kan føre til ekstrem utmattelse, nedsatt kognitiv funksjon og psykiske lidelser som angst og depresjon.

Hvilke Behandlingsalternativer Er Tilgjengelige For Underbitt?

Tannregulering

Underbitt er en ganske vanlig type malokklusion, så de fleste typer tannregulering kan behandle tilstanden. Tannregulering vil trekke de nedre tennene bakover hvis de vippes forover, og legge et forsiktig press på hele settet til bittet er fikset.

Avhengig av en persons prioriteringer og budsjett, finnes det en rekke passende alternativer, inkludert innvendig tannregulering, keramisk tannregulering og selvligerende tannregulering.

Clear Aligners

Gjennomsiktig tannregulering er i dag en av de mest populære formene for kjeveortopedisk behandling, og det er ikke vanskelig å se hvorfor. Det fungerer på samme måte som tradisjonell tannregulering, hvor de beveger tennene forsiktig over tid, men er avtakbare og praktisk talt usynlige for det blotte øye. Clear aligner er derfor et utmerket valg for de som er selvbevisste, eller de som ønsker å oppnå rette tenner uten de klumpete metallbøylene.

En Ganeutvider

Noen tilfeller av underbitt kan det behandles med en overkjeve ekspander – eller ganeutvider. Den kjeveortopediske enheten plasseres opp i ganen, og legger press på de øvre tennene for å flytte dem utover over tid. Denne behandlingen er ideell i noen situasjoner der den øvre tannbuen ikke er bred nok for munnen.

Hakehette

En hakehette begrenser utviklingen av underkjeven for å forhindre ytterligere ekspansjon. Dette er et egnet alternativ for pasienter i tidlig alder eller i ungdomsårene, hvis beinet fortsatt er under utvikling.

En Reverse-Pull Ansiktsmaske

Denne enheten vikles rundt hodet ved å bruke metallbånd festet til de øvre tennene for å trekke over- og underkjeven inn på linje.

Tannekstraksjon

Noen tilfeller av underbitt forårsaket av overfylte tenner, der tennene ikke har nok plass til å justere seg riktig. Vil det i disse tilfellene være nødvendig å utføre tannfjerning for å dempe trykket på kjeven og gi tennene plass til å rette seg inn.

Kirurgi

Kirurgi kan være nødvendig i ekstreme tilfeller av underbitt. Å oppdage og behandle tilstanden i tidlig barndom vil redusere sjansene for at en person trenger kirurgi, men det kan fortsatt være nødvendig i alvorlige tilfeller. En autorisert tannlege eller kjeveortoped vil under en konsultasjon kunne gi deg råd om du trenger kirurgi.

Hvis du mistenker at du har underbitt eller annen form for feiljustering, er det viktig å bestille en konsultasjon hos en ekspert. Å behandle tannproblemer tidlig kan redusere sjansene for at helsemessige og sosiale komplikasjoner oppstår. Hvorfor ikke bestille en time med en lokal tannlege eller kjeveortoped for å diskutere alternativene dine?

Er All About Smiles for deg?
Få en gratis mulighetsstudie ved å bestille time her
Passer det for meg?

Lag en bedre fremtid for deg nå!

M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 67 20 45 19
Contact
M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 988 43 733
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram