16.12.2021

​​Hva er innvendig tannregulering? Pris, fordeler og ulemper

Tannregulering er ofte den kjeveortopediske behandlingen for de som ønsker å få tennene rettet. Men med så mange forskjellige typer reguleringer å velge mellom, kan det være vanskelig å vite hvilken som er best for deg.

Mange liker ikke utseendet til tradisjonell metallregulering, som har fått kallenavnet 'togspor' takket være deres metalliske utseende. For disse menneskene kan en innvendig tannregulering være et attraktivt alternativ, da de sitter bak tennene og ikke er synlige for andre. 

Hva er innvendig tannregulering?

Lingual braces

Innvendig tannregulering består av de samme komponentene som tradisjonell metallregulering. Den eneste forskjellen er at de er festet til baksiden av tennene dine, slik at de ikke er synlige når du smiler eller spiser. Akkurat som tradisjonell metallregulering består de av braketter og ledninger, som legger et forsiktig trykk på tennene over tid til de er justert. Innvendig tannregulering krever manuell stramming med noen få ukers mellomrom for å holde tennene i bevegelse mot sin beste posisjon.

Det finnes to typer innvendig tannregulering:

 • "Sosial" innvendig tannregulering

Tannreguleringen fokuserer på de fremre seks til åtte tennene (de "sosiale seks"), og er ideelle for kosmetiske endringer, inkludert små hull i tennene.

 • Standard innvendig tannregulering

Egnet for tett plasserte tenner, mellomrom mellom tennene eller skjeve tenner, og designet for å justere hele munnen. 

Hvilke problemer kan en innvendig tannregulering løse?

Innvendig tannregulering behandler de vanligste former for malokklusjon, inkludert:

 • Tett plasserte tenner
 • Skjeve tenner
 • Overbitt
 • Underbitt
 • Mellomrom mellom tennene
 • Åpent bitt

Deres egnethet til å behandle slike problemer vil imidlertid helt avhenge av pasientens tilfelle. Den eneste måten å finne ut om du er en god kandidat for innvendig tannregulering er å snakke med en registrert tannlege eller kjeveortoped.

Hvor mye koster innvendig tannregulering?

Innvendig tannregulering kan koste hvor som helst mellom 17,000kr til 90,000kr +. Kostnaden for innvendig tannregulering vil avhenge av flere faktorer, inkludert kompleksitet og hvilke tenner som flyttes. For eksempel kan en "sosial" innvendig tannregulering være billigere enn en standard innvendig regulering, ettersom færre tenner blir flyttet.

De fleste kjeveortopeder vil kunne gi deg finansieringsalternativer, slik at du kan dele kostnadene for behandlingen din over tid. Det kan også være lurt å kombinere forskjellige kjeveortopediske behandlinger for å redusere kostnadene, for eksempel å bruke innvendig tannregulering på de øvre tennene og tradisjonell tannregulering på bunnen.

Vil innvendig tannregulering påvirke talen min?

Siden innvendig tannregulering hindrer deg i å berøre baksiden av tennene når du snakker, vil dette påvirke talen din på kort sikt. Du kan oppleve å lespe en kort stund, men tungen din vil til slutt bli vant til det og talen din skal gå tilbake til det normale.

Er innvendig tannregulering smertefull?

Innvendig regulering kan forårsake ubehag når tannreguleringen settes på eller justeres. Som med alle slags tannreguleringer med braketter, kan de små delene forårsake smerte hvis de kommer i kontakt med munnvevet. Dette betyr at tungen er det vanligste stedet for smerte med innvendig tannregulering, på grunn av plasseringen av brakettene.

Hva er fordeler og ulemper med innvendig tannregulering?

Fordeler

 • De er veldig diskrete, og kan ikke ses av andre når du smiler eller spiser
 • De kan fikse de vanligste malokklusjonene
 • De kan tilpasses av din kjeveortoped for å bli mer komfortabel for deg

Ulemper

 • De kan forårsake ubehag, spesielt etter første gangs påføring eller etter justering
 • De kan påvirke talen din eller gi deg en kortsiktig lesping
 • De kan være dyrere enn tradisjonelle tannreguleringer

Hva er alternativene til innvendig tannregulering?

Traditional braces and clear aligners

I disse dager er det mange forskjellige typer reguleringer å velge mellom, inkludert usynlig tannregulering, selvsøkende tannregulering og tradisjonell metallregulering. Hver av disse forskjellige typene kommer med sine egne fordeler og ulemper, og derfor er det alltid best å snakke med en tannlege før du tar din beslutning. 

Er innvendig tannregulering riktig for meg?

Innvendig tannregulering kan være et godt alternativ for deg hvis du vil rette tennene uten at det påvirker utseendet til smilet ditt. Imidlertid kan innvendig tannregulering ikke være den beste formen for kjeveortopedisk behandling, så det er alltid best å konsultere en tannlege eller kjeveortoped først. Under avtalen vil klinikeren kunne gi deg råd om den mest hensiktsmessige kjeveortopediske behandlingen, og gi deg en estimert kostnad.

Er All About Smiles for deg?
Få en gratis mulighetsstudie ved å bestille time her
Passer det for meg?

Lag en bedre fremtid for deg nå!

M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 67 20 45 19
Contact
M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 988 43 733
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram