16.12.2021

4 alternativer til tradisjonell tannregulering: hva du bør vite

Tradisjonell tannregulering har fått det ugunstige kallenavnet "togspor" på grunn av dens klumpete og metalliske utseende. Og selv om den har i over 100 år vært en effektiv form for kjeveortopedisk behandling, har pasientene i dag flere alternativer å velge imellom.

Noen alternativer lar deg fjerne tannreguleringen mens du spiser, mens andre rett og slett er skjult når du smiler. Dette betyr at det finnes et alternativ som passer de fleste krav, budsjetter og kjeveortopedisk problemer.

Hva er Alternativene til Tradisjonell Tannregulering?

Det er 4 hovedalternativer til tradisjonell tannregulering. Disse er: 

  1. Innvendig tannregulering
Lingual braces

Innvendig tannregulering kan minne om konvensjonell tannregulering ved bruk av metallbraketter og metalltråder. Hovedforskjellen er at tannreguleringen sitter bak tennene, vendt mot tungen i stedet for foran. Dette betyr at de er praktisk talt er usynlige for andre når brukeren smiler og spiser, og som gjør dem til et attraktivt alternativ for de som bekymrer seg for utseendet.

På samme måte som tradisjonelle tannreguleringer, påfører usynlig tannregulering en forsiktig trykk på tennene over tid til de er på samme linje. De krever manuell stramming, noe som betyr at brukere må besøke tannlegen med noen ukers mellomrom for å holde tennene i bevegelse.

Det er to typer innvendig tannregulering å velge mellom, "sosiale" og standard. 'Sosiale' innvendige tannreguleringer er festet til de seks til åtte fremre tennene – disse er ideelle for små hull. Standard innvendige tannreguleringer er festet over hele buen. Og er egnet for de fleste vanlige former for malokklusjoner, for eksempel overfylte, gapende eller skjeve tenner.

Den beste måten å finne ut om innvendige tannreguleringer passer for deg er å bestille en time hos en tannlege eller en kjeveortoped.

  1. Usynlig tannregulering (Clear Aligners)
Clear aligners

Usynlig tannregulering er laget av et ultratynt plastmateriale som vikler seg pent rundt tennene, og avgir et forsiktig trykk ved å bevege dem. Siden de ikke består av metallbraketter og metalltråder, har usynlig tannregulering blitt veldig populære på grunn av deres komfort, avtakbarhet og diskrethet.

Personer som gjennomgår usynlig tannregulering-behandling må ha aligner på i 22 timer i døgnet, og kan bare fjerne dem når de skal spise, drikke, pusse tennene og rengjøre aligneren selv. Avtakbarheten til tannreguleringen gjør at folk kan enkelt pusse og bruke tanntråd, og de trenger ikke å bekymre seg for at maten vil sette seg fast mellom metalldelene.

En annen fordel med usynlig tannregulering er at behandlingen i stor grad gjennomføres hjemme. Etter at pasientens tannavtrykk er tatt på tannlegekontoret, vil de motta en serie aligner-brett som skiftes gradvis etter hvert som tennene retter seg opp. Denne strømlinjeformede prosessen gjør at pasienten ikke trenger lenger å besøke tannlegen like regelmessig som en med tradisjonell tannregulering.

Den kanskje største fordelen med Clear aligners er deres diskrethet – de er praktisk talt usynlige for det blotte øye. Dette, kombinert med deres avtakbarhet, komfort og enkle behandling gjør dem til et attraktivt alternativ til konvensjonelle skinner.

Men selv om de tilbyr mange fordeler, er det noen grunner til at usynlig tannregulering passer kanskje ikke alle. Mange faktorer kan påvirke egnetheten din, for eksempel alvorlighetsgraden av malokklusjonen din, og hvorvidt alle de voksne tennene dine er tilstede.

Når det er sagt, kan usynlig tannregulering vanligvis behandle de fleste kjeveortopedisk problemer, så det er best å snakke med en ekspert for å finne ut om du er en god kandidat.

  1. Keramisk Tannregulering
Ceramic braces

Keramisk tannregulering ligner veldig på konvensjonelle skinner da de består av braketter og metalltråder. Den eneste forskjellen er at komponentene til den kjeveortopediske enheten er klare eller tannfargede, noe som gjør dem litt mindre merkbare enn deres metalliske motstykker. Denne ekstra diskretheten er det som gjør keramiske skinner til et attraktivt alternativ til metallskinner, spesielt for de som er bekymret for utseendet sitt.

Denne ekstra fordelen har imidlertid en pris, og keramiske skinner er ofte mer enn metall motstykkene. De elastiske båndene som holder trådene på plass kan også lett bli flekkete, spesielt hvis båndet er klart eller tannfarget. Dette betyr at brukeren må være ekstra nøye med valg av mat, og holde seg unna alt som vil misfarge tannreguleringen.

Siden de fungerer på samme måte som tradisjonelle metallskinner, kan keramiske tannreguleringer vanligvis behandle de fleste former for malokklusjoner, inkludert overfylte tenner, overbitt og mellomrom. For å finne ut om du er en passende kandidat for keramiske seler, snakk med din lokale tannlege eller kjeveortoped.

  1. Selvligerende tannregulering
Self-Ligating Braces

Selvligerende tannregulering kan ligne på tradisjonell tannregulering, selv om de bruker en metallbuetråd for å koble brakettene i stedet for et gummibånd. Støttene består av spesialiserte braketter som buetråden klippes direkte inn i, og som skaper et mer diskret utseende. Selvligerende tannregulering er tilgjengelige i klar eller metall, selv om buetråden vanligvis er metallisk. Prismessig vil selvligerende tannregulering generelt koste omtrent det samme som tradisjonelle skinner.

Deres strømlinjeformede utseende gjør dem til et attraktivt alternativ til brukere av tradisjonelle skinner, selv om de ikke er like diskrete som andre alternativer som for eksempel Clear aligner.

Installasjonsprosessen for selvligerende tannregulering er nøyaktig den samme som metallskinner. Brukeren må i noen ukers mellom besøke tannlegen eller kjeveortopeden for å gjøre manuell stramming. De er i stand til å behandle de fleste former for malokklusjon, selv om dette er helt avhengig av pasientens tilfelle. Hvis du er interessert i å få selvligerende tannregulering, bør du først snakke med en tannlege eller kjeveortoped. De vil kunne fortelle deg om det er et passende alternativ for deg.

Hvordan Kan Du Vite Hvilke Alternativer er Best For Deg? 

Det er bare én måte å finne ut hvilket alternativ av de tradisjonelle tannreguleringene som passer best for deg – snakk med en autorisert tannlege eller kjeveortoped. Du kan bestille en time med en lokal ekspert på vår nettside. De vil kunne gi deg råd om den mest passende form for kjeveortopedisk behandling i ditt tilfelle, og gi deg et rimelig anslag når det gjelder behandlingslengde og kostnader.

Er All About Smiles for deg?
Få en gratis mulighetsstudie ved å bestille time her
Passer det for meg?

Lag en bedre fremtid for deg nå!

M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 67 20 45 19
Contact
M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 988 43 733
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram