16.12.2021

Hva er tannregulering?

Tannregulering er en kjeveortopedisk behandling som løser problemer med dine tenner, for eksempel tett plasserte tenner, skjeve tenner eller mellomrom mellom tennene. De fungerer ved at tennene opplever et forsiktig trykk, noe som fører til at tennene, beinet og musklene i munnen beveger seg inn i en ny posisjon over tid.

Etter prosessen med en kjeveortopedisk behandling vil du stå igjen med rette tenner, som ikke bare ser bedre ut, men det vil både være lettere å pusse tennene og bruke tanntråd. Dette betyr at du kan praktisere bedre tannhygiene og nyte bedre oral helse når tannreguleringen kommer av.

Hvilke problemer kan behandles med tannregulering?

Tannregulering kan korrigere en hel rekke vanlige problemer, inkludert:

Overbitt

Overbite

Dette er når de øvre tennene sitter for langt over de nederste tennene, og etterlater en overlapping som kan slite ned fortennene. Alvorlighetsgraden til overbitt kan variere, men de fleste typer tannregulering, inkludert usynlig tannregulering, kan løse problemet.

Underbitt

Underbite

Også kjent som fremre kryssbitt, det er her underkjeven og tennene sitter foran overdelen. Denne typen malokklusjon kan forårsake stress på leddene, og kan føre til hodepine og til og med temporomandibulær lidelse  (TMD). Tannregulering kan brukes til å behandle underbitt i de fleste tilfeller, selv om pasienten også kan trenge kirurgi for å omforme kjeven. 

Kryssbitt

Kryssbitt kan påvirke en tann eller flere, og det er her de øvre tennene kan passe inn mellom de nedre tennene. Kryssbitt vil forårsake tygge- og biteproblemer, og problemet vil forverres over tid hvis det ikke behandles. De fleste typer reguleringer vil kunne fikse kryssbitt, selv om dette vil avhenge av alvorlighetsgraden.

Tett plasserte tenner

Ved tett plasserte tenner, er det ikke nok plass i munnen til at dine tenner kan justeres riktig. Denne formen for malokklusjon gjør det vanskelig for en person å pusse tennene og bruke tanntråd, og kan føre til hull, tannråte eller mer komplekse helseproblemer. Tannregulering er en svært effektiv behandling for de fleste tilfeller av tett plasserte tenner. 

Mellomrom mellom tennene

Teeth spacing (Diastema)

Det motsatte av tett plasserte tenner, er mellomrom mellom tennene. Mellomrom mellom tennene presenterer avstanden mellom tennene som utsetter tannkjøttet. Plakk og matpartikler kan bygge seg opp rundt disse brede områdene hvis de ikke blir ivaretatt riktig, og dette kan sette en person i høyere risiko for hull og tannkjøttsykdom. De fleste former for tannregulering er i stand til å behandle mellomrom mellom tennene effektivt, men dette avhenger av alvorlighetsgraden. 

Hva er de forskjellige typene tannreguleringer?

Det finnes en rekke moderne reguleringer å velge mellom, og tradisjonelle metallseler er ikke lenger det eneste valget. Avhengig av alvorlighetsgraden av en persons malokklusjon, kan noen typer reguleringer være bedre egnet enn andre. Den eneste måten å bestemme hvilken kjeveortopedisk behandling som er best for deg, er å konsultere en ekspert tannlege eller kjeveortoped.

Hvis klinikeren din bestemmer seg for at tannregulering faktisk er den beste løsningen, vil de fortelle deg hvilken type som passer best for deg. Her er hovedtyper av tannreguleringer.

Tradisjonelle metallseler

Også kalt "togspor", tradisjonelle metallseler har eksistert i over 100 år, og er fortsatt en veldig populær form for kjeveortopedisk behandling.

Tradisjonelle metallseler består av ledninger og braketter, som sitter fast i tennene og er forbundet med fargede elastiske bånd. Disse tannreguleringene må strammes manuelt av en kjeveortoped, noe som betyr at pasienter må bestille avtaler ganske regelmessig.

Tradisjonelle metallseler er ikke avtakbare, og dette gjør dem til et attraktivt valg for tenåringer og barn som kan nekte eller glemme å bruke dem. Men det krever også ekstra forsiktighet og oppmerksomhet når de pusser tennene for å opprettholde god munnhygiene. Visse matvarer må også unngås når du bruker tradisjonelle metallseler for å forhindre at skade og mat setter seg fast.

Keramiske tannreguleringer

I likhet med tradisjonelle metallseler bruker keramiske reguleringer tannfargede komponenter, i stedet for metalliske braketter og ledninger. De er et attraktivt alternativ til tradisjonelle metallseler, da de er litt mindre merkbare. Bortsett fra fargen, fungerer keramiske reguleringer på nøyaktig samme måte som tradisjonelle metallseler, og er ikke avtakbare.

Selvsøkende tannregulering

Mens tradisjonelle metallseler holdes sammen av elastiske bånd, holdes ledningene i selvsøkende tannregulering på plass av braketter eller klips. Dette betyr at selvsøkende tannregulering alltid beveger tennene aktivt, og krever ikke manuell stramming. Selvsøkende tannregulering er heller ikke avtakbare og vil forbli på pasientens tenner til behandlingen er fullført.

Innvendig tannregulering

Innvendig tannregulering sitter bak tennene, i stedet for på forsiden, så de er usynlige når du smiler, snakker og spiser. De passer for alle aldre, og deres diskrethet gjør dem til et attraktivt alternativ for både voksne og tenåringer.

Som tradisjonelle metallseler er innvendig tannreguleringer laget av braketter og ledninger, og må justeres manuelt med noen få ukers mellomrom. Den eneste forskjellen mellom innvendig tannregulering og tradisjonelle metallseler er deres posisjon på tennene.

Det finnes to typer innvendig tannregulering:

  • "Sosial" innvendig tannregulering

Tannreguleringen fokuserer på de fremre seks til åtte tennene (de "sosiale seks"), og er ideelle for kosmetiske endringer, inkludert små hull i tennene.

  • Standard innvendig tannregulering

Egnet for tett plasserte tenner, mellomrom mellom tennene eller skjeve tenner, og designet for å justere hele munnen. 

Ingen av typene innvendig tannregulering er avtakbare, og vil forbli på pasientens tenner til slutten av behandlingsperioden.

Usynlig tannregulering

Usynlig tannregulering, for eksempel de som er laget av ClearCorrect, er en usynlig regulering som ser ut som retainers. De er tilpasset og støpt til pasientens tannavtrykk, og er en veldig effektiv måte å oppnå rettere tenner på.

Siden de er nesten usynlige for det blotte øye, er usynlig tannregulering ideelt for voksne og tenåringer som er bevisste på utseendet deres. Usynlig tannreguleringer er avtakbare, men de må brukes 22 timer om dagen for å forhindre langvarig behandling eller komplikasjoner. De bør bare fjernes for å pusse tenner, spise, drikke andre væsker enn vann, og vaske reguleringen.

Usynlig tannregulering passer for alle som har et komplett sett med voksne tenner, og kan behandle de vanligste malokklusjonene effektivt, inkludert kryssbitt, overbitt og skjeve tenner. 

De er laget av et ultratynt plast som vikles godt rundt pasientens tenner. Usynlig tannregulering er også veldig behagelige å ha på i forhold til tradisjonelle metallseler. De som bruker usynlig tannregulering trenger heller ikke å begrense matvalgene sine, og kan pusse tennene sine effektivt. Dette betyr at folk som bruker usynlig tannregulering kan praktisere god munnhygiene gjennom hele prosessen av behandlingen.

Hva slags tannregulering passer for meg?

Happy woman with beautiful smile

Mange faktorer vil påvirke din egnethet for visse former for tannregulering, inkludert alvorlighetsgraden av malokklusjonen din og mengden voksne tenner du har. Den eneste måten å fortelle hvilken type tannregulering som passer best for deg, er ved å snakke med en tannlege eller kjeveortoped. De vil kunne gi deg et rimelig estimat av pris og lengde på behandlingen din, og gi råd om dine alternativer for finansiering også. 

Hvorfor ikke bestille en avtale med en av våre eksperter og iverksette tiltak mot et sunnere og lykkeligere smil? 

Er All About Smiles for deg?
Få en gratis mulighetsstudie ved å bestille time her
Passer det for meg?

Lag en bedre fremtid for deg nå!

M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 67 20 45 19
Contact
M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 988 43 733
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram