12.01.2022

Forskjellige Typer av Feiljustering av Tenner (og Hvordan Fikse Dem)

Feiljustering av tenner kommer i mange forskjellige former og påvirker så mye som 75 % av verdens befolkning. Og selv om skjeve tenner og overbitt kan føre til at folk føler seg usikre på utseendet sitt,  kan de også gi mange helseproblemer.

I denne artikkelen vil vi utforske de vanligste typene av feiljustering av tenner, farene forbundet med dem og utvalget av tilgjengelige behandlingsalternativer.

Hva Er Feiljustering av Tenner? 

Teeth misalignment

Feiljustering av tenner – eller malokklusjon av tenner – refererer til ethvert tilfelle der en persons tenner ikke er på linje eller passer ikke inn i munnen. Du kan ha en tannfeil hvis tennene dine er overfylte, for spredte eller har rotert seg kraftig.

malokklusjon kan også referere til kjevens posisjon, som vil da påvirke den generelle justeringen av tennene. De øvre tennene dine bør overlappe de nedre tennene litt, slik at begge tannsettene passer naturlig inn i hverandres spor.

Riktig justering av tennene bidrar til å forhindre at en persons kinn, lepper og tunge blir bitt. Det fører til at tannpuss og bruk av tanntråd blir mer effektivt, og vil bidra til å forhindre oppbygging av plakk og bakterier som kan føre til alvorlige helseproblemer.

Hva Forårsaker Feiljustering av Tenner? 

De fleste malokklusjoner er et resultat av en persons gener, og tannproblemer overføres ofte fra generasjon til generasjon. Imidlertid er det en rekke helseproblemer og vaner som også kan påvirke strukturen til tennene og kjeven, slik som:

 • Postnatale skader, for eksempel brudd i kjeve og tenner, eller TMJ-traumer
 • For tidlig ekstraksjon eller tap av primærtenner
 • Vaner som påvirker  lepper og tygging, som tommelsuging, tungetrykk, leppesuging, leppebiting og neglebiting
 • Svulster i munnen eller kjeven
 • Karies
 • Leppe- og ganespalte
 • Langvarig flaskemating i tidlig barndom
 • Langvarig bruk av smokk etter 3 års alder
 • Feilmonterte fyllinger, kroner eller tannregulering

Hvilke Forskjellige Typer av Feiljustering for Tenner Finnes? 

Feiljustering av tenner kan komme i mange forskjellige former. Her er noen av de vanligste typer av malokklusjon:

Overfylte tenner

Dental Crowding

Dental crowding – kalles også noen ganger overfylte eller skjeve tenner – oppstår når det ikke er nok plass i munnen til at tennene kan justeres jevnt. Tennene konkurrerer med hverandre om plassen, og ender opp i skjeve, unaturlige posisjoner, hvor de noen ganger vipper eller vrir seg. 

Overbitt

Overbite

Overbitt refererer til når de øvre fortennene strekker seg for langt utover de nederste fortennene. Det er to typer overbitt:

 • Skeletal – dette er den vanligste årsaken til overbitt, og refererer til den genetiske formen og strukturen til en persons tenner og kjeve. Tilfeller av skeletal ved overbitt er ofte ledsaget av problemer, som overfylte tenner eller tenner med mellomrom dersom de ikke behandles.
 • Dental – dette refererer til overbitt forårsaket av vaner som skyver fortennene fremover, som for eksempel tommelsuging og langvarig smokkbruk.

De fleste har et normalt overbitt, der de øvre tennene dekker ½ - ⅓ av de nedre tennene når de biter ned (vanligvis mellom 2-4 mm overlapping). På den annen side refererer "dype" og "alvorlige" overbitt til overlappinger på 4-8 mm og 9+ mm, og disse formene krever kjeveortopedisk oppmerksomhet. 

Overbitt

Overbitt - noen ganger kalt "buck tenner" - refererer til den horisontale avstanden mellom øvre og nedre tenner når kjeven er lukket (mens overbitt refererer til den vertikale overlappingen). Når det horisontale rommet mellom øvre og nedre tenner overstiges med 3 mm, regnes dette som et overbitt.

Overbitt er vanligvis skeletal, med opprinnelse i kjeven og tannrøttene. De er også generelt genetiske - hvis det er en i familien som har overbitt, vil andre sannsynligvis også ha det.

Underbitt

Underbite

Underbitt oppstår når de nedre tennene strekker seg lengre enn de øvre tennene. Problemet stammer vanligvis fra en feiljustering av kjeven og kan påvirke en persons evne til å snakke ordentlig. Underbitt er også referert til klasse III malokklusjon, eller prognatisme.

Kryssbitt

Kryssbitt ligner på underbitt, med noen av de øverste tennene er plassert bak de nedre tennene. Imidlertid påvirker kryssbitt bare en gruppe tenner, mens et underbitt påvirker hele tannsettet.

Det finnes to typer kryssbitt:

 • Anterior – når en gruppe med nedre fortenner går over de øvre fortennene
 • Posterior – når en gruppe med nedre tenner går over de øvre baktennene

Åpent Bitt 

Open bite

Åpent bitt oppstår når de fremre øvre og nedre tennene vipper utover slik at de ikke berøres når kjeven hviler. Åpent bitt kan være forårsaket av skjelettproblemer, samt vanemessige faktorer som tommelsuging og tungestøt.

Diastema (Mellomrom)

Diastema (Teeth spacing)

Tannavstand – eller diastema – refererer til mellomrom mellom tennene. Det er en rekke faktorer som kan forårsake problemet, for eksempel det genetiske, overvekst av vev i tannkjøttkanten og tommelsuging.

Hva Er Farene ved Feiljusterte Tenner?

For mange mennesker er bekymringene ved å ikke ha rette tenner nok til å få kjeveortopedisk behandling. Men malokklusjoner som ikke blir behandlet kan forårsake alle slags helse- og sosiale problemer.

Her er noen av de vanligste farene ved feiljusterte tenner.

TMJ Lidelse

Det temporomandibulære leddet som forbinder kjeven med skallen din, kan bli utsatt for stress og belastning når en persons tenner er feiljustert, og det øvre og nedre settet ikke passer sammen. Dette kan resultere i TMJ-lidelse, som kan også forårsake alvorlig hodepine, kjevesmerter og kjeveklikking.

Feil Bitt

Noen typer malokklusjon kan hindre en person i å tygge ordentlig og bite over rette matbiter. I slike tilfeller kan det føre til at en person kan stole mer på baktennene enn de fremre, noe som fører til at de vil over tid slites raskere ned.

Manglende Evne til Riktig Tannpuss og Bruk av Tanntråd 

Det er umulig å nå overflaten på hver tann når de er overlappet, overfylte og skjeve. I slike tilfeller kan mat og bakterier bli fanget mellom de ekstremt trange rommene som er mellom dem tennene, noe som igjen kan gi plakk og bakterieoppbygging. Over tid fører dette til misfarging av tennene, tannråte, gingivitt (tannkjøttbetennelse) og hull.

Tannkjøttsykdom

Man with dental pain

Periodontal sykdom – eller tannkjøttsykdom – er en infeksjon i bløtvevet som holder tennene på plass. Er et resultat av dårlig munnhygiene, når for eksempel noen ikke kan pusse tennene eller bruke tanntråd på riktig måte på grunn av en malokklusjon. Når den ikke behandles, kan tannkjøttsykdom føre til sårt blødende tannkjøtt, smertefull tygging og tap av tenner.

Dessuten påvirker intens tannkjøttsykdom også blodstrømmen, og det antas å sakte skade blodårene i hjertet og hjernen. Dette kan føre til at en person er i høyere risiko for å få hjerneslag og hjertesykdom.

Taleproblemer

Personer med alvorlige malokklusjoner kan ha problemer med å danne lyder som er avhengige av tilkoblingen av fortennene, som "C", "S" og "T". Dette kan forårsake mange psykososiale problemer i både deres sosiale og profesjonelle liv, og kan føre til lav selvtillit og angst.

Søvnapné

Når en persons malokklusjon stammer fra kjeven, kan det begrense deres evne til å puste ordentlig gjennom nesen. Dette kan føre til søvnapné - en tilstand som får en person til å slutte å puste på forskjellige tidspunkter om natten. Det forårsaker tretthet og gi alvorlig påvirkning av kognitiv funksjon gjennom dagen.

Hvordan Fikse Feiljusterte Tenner

Den gode nyheten er at de vanligste formene for malokklusjon lett kan behandles. Raske teknologiske fremskritt innen kjeveortopedisk behandling gjør at de fleste typer tannregulering kan generelt behandle feiljusterte tenner.

I noen alvorlige tilfeller kan det hende at én type skinne alene er ikke nok til å fikse problemet. Så kirurgi eller ansiktsmaske terapi kan være nødvendig for å omstrukturere kjeven. Den eneste måten å vite hvordan du fikser feiljusterte tenner er å snakke med en tannlege eller kjeveortoped.

Farene ved å la en malokklusjon være ubehandlet er svært alvorlig. Så hvis du mistenker at tennene dine ikke er riktig justert, er det viktig å bli sjekket av en ekspert.

Hvorfor ikke bestille en time med en av våre registrerte eksperter? De vil kunne gi deg råd om den beste løsningen innen tannregulering og gi deg informasjon om hvilke finansieringsmuligheter du har. 

Er All About Smiles for deg?
Få en gratis mulighetsstudie ved å bestille time her
Passer det for meg?

Lag en bedre fremtid for deg nå!

M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 67 20 45 19
Contact
M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 988 43 733
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram