14.01.2022

Hva er åpent bitt? Årsaker, helsebekymringer og behandlingsmuligheter

Basert på flere land finnes det mellom 1,5% og 11% av befolkningen som har åpent bitt, noe som gjør det til en relativt vanlig form for malokklusjon. Når en person har et åpent bitt, vil det si at over- og undertennene berører ikke hverandre når munnen er lukket – bittet forblir "åpent" enten bak eller foran.

Denne artikkelen vil forklare alt du trenger å vite om åpent bitt: hva det er, hva som forårsaker det og hvordan det kan fikses.

Hva er Åpent Bitt?

Åpent bitt oppstår når tennene ikke kan lukkes riktig sammen - enten det er fordi de bakre tennene eller fortennene svikter når munnen er lukket. Dette skaper et visuelt gap mellom topp- og bunnkjeven, og det er denne "åpenheten" som gjør at denne tilstanden har fått navnet sitt.

Det er to typer åpent bitt, anterior (foran) og posterior (bak):

 • Fremre åpent bitt oppstår når fortennene ikke kan lukkes sammen, fordi det er de bakerste tennene som får kontakt. Det er den vanligste formen for åpent bitt.
 • Bakre åpent bitt er når de bakre tennene ikke berører hverandre, fordi fortennene kommer i kontakt.

Hva Er Symptomene ved Åpent Bitt?

Det mest åpenbare tegnet på åpent bitt er det synlige gapet mellom enten for- eller baktennene. Imidlertid er det andre symptomer som kan indikere åpent bitt eller en annen type malokklusjon, som for eksempel:

 • Problemer med å tygge eller svelge
 • En hake som ikke er så tydelig
 • Taleproblemer
 • Smertefull biting eller tygging
 • Vansker med å bite eller tygge

Hva Forårsaker Åpent Bitt? 

Åpent bitt er vanligvis et resultat av enten tann- eller skjelett problemer, men tilstanden kan i noen tilfeller være forårsaket av begge deler.

Noen av de vanligste årsakene til åpent bitt er:

Genetisk

Som mange andre tannsykdommer, kan åpent bitt gå i arv, fra generasjon til generasjon. Dette er det som er kjent som en skjelettårsak, der problemet oppstår i beinveksten, enn som en miljøfaktor.

Å være født med ekstra tenner kan også føre til åpent bitt. 

Vanemessige Faktorer

Visse vaner påvirker veksten og retningen av tennene, og kan resultere i åpent bitt. Disse vanene inkluderer ting som:

 • Tungestøt – når en person legger press på tennene ved svelging, i stedet for opp i ganen
 • Suge på underleppen
 • Suge på tommelen
 • Langvarig flaskemating i tidlig barndom
 • Langvarig bruk av smokk etter 3 års alderen

Andre Årsaker

Åpent bitt kan ha en rekke andre årsaker, som for eksempel:

 • Temporomandibulær leddlidelse (TMD)
 • Traumer i kjeven
 • Cyster og svulster i munnen eller kjeven

Hva Er Farene ved å Ha Et Åpent Bitt? 

Å ha et åpent bitt er ikke bare skadelig for en persons selvtillit, men det kan resultere i en hel rekke andre problemer, som for eksempel:

Tannkjøttsykdom

Hvis det åpne bittet er et resultat av at det ikke er nok plass i munnen til tennene, vil tennene sannsynligvis være overfylte og overlappende. Dette gjør det nesten umulig å pusse eller bruke tanntråd riktig, noe som fører til oppbygging av plakk og bakterier over tid. Dette kan resultere i en smertefull infeksjon kjent som periodontal sykdom – eller tannkjøttsykdom – som infiserer bløtvevet rundt tennene.

Hvis tannkjøttsykdom forblir ubehandlet, kan det føre til tap av tenner, og infeksjonen kan også sive inn i blodet og skade blodårene over tid. Forskning har vist at dette kan sette en person i høyere risiko for alvorlige helseproblemer som hjertesykdom og hjerneslag.

TMJ Lidelse

Når øvre og nedre tannsett ikke passer ordentlig sammen, som for eksempel ved åpent bitt, kan personens kjeve bli utsatt for stress. Denne ekstra belastningen på kjeveleddet kan resultere i TMJ-lidelse, og forårsake alvorlig hodepine, kjeveklikking og kjevesmerter.

Ekstra Avhengighet av Visse Grupper av Tenner

Ettersom åpent bitt betyr at bare for- eller baktennene kommer i kontakt, kan det hindre en person i å tygge ordentlig eller bite av matenbiter. Dette kan føre til sprekker, fliser og for tidlig erosjon av tennene, noe som igjen vil øke behovet for krone eller tannimplantat over tid.

Taleproblemer

Åpent bitt kan gi alvorlige forstyrrelser i en persons tale og uttale. Personer med åpent bitt har oftest problemer med å produsere alveolære s – lyder. Dette kan resultere i sosial angst, og kan påvirke en persons evne til å utmerke seg i yrkeslivet sitt.

Hvilke Behandlingsalternativer Er Tilgjengelige for Åpent Bitt?

Tannregulering

Ettersom åpent bitt har blitt ganske vanlig, har tannleger nå god erfaring i å behandle dem, og de fleste typer tannreguleringer kan fikse problemet. Tannreguleringen vil trekke tennene tilbake hvis de vippes forover, og legger forsiktig press på tennene over tid til de er på samme linje.

Det finnes en rekke alternativer du kan velge mellom når det kommer til tannregulering, slik som keramisk tannregulering, selvligerende tannregulering og tradisjonell tannregulering i metall. 

Usynlig tannregulering

Woman putting clear aligners on

Usynlig tannregulering kan behandle de fleste tilfeller av åpent bitt ved at tennene beveges på samme måte som ved tannregulering. Usynlig tannregulering er et utmerket alternativ for de som er bevisste på utseendet sitt, eller de som ønsker å fikse tennene uten den klumpete følelsen av metall fra tannreguleringen.

Kirurgi

Dental surgery

Det er verdt å merke seg at tannregulering alene kanskje ikke er nok til å fikse et åpent bitt, og at kirurgi kan være nødvendig i alvorlige tilfeller. Å behandle et åpent bitt i tidlig barndom reduserer sjansene for at pasienten trenger kirurgi, men det kan fortsatt være nødvendig i svært komplekse situasjoner. Tannlegen eller kjeveortopeden din vil kunne gi deg råd om du trenger operasjon.

Hvis du mistenker at du har et åpent bitt eller annen form for malokklusjon, er det viktig å få det sjekket av en ekspert. Å fange opp og behandle tannproblemer tidlig kan i stor grad redusere sjansene dine for å utvikle helsekomplikasjoner som følge av problemet. Hvorfor ikke bestille time hos en av våre spesialist tannleger eller kjeveortopeder?

Er All About Smiles for deg?
Få en gratis mulighetsstudie ved å bestille time her
Passer det for meg?

Lag en bedre fremtid for deg nå!

M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 67 20 45 19
Contact
M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 988 43 733
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram