10.01.2022

Hva er selvligerende tannregulering? Pris, fordeler og ulemper

Med så mange forskjellige typer av tannreguleringer som er på markedet idag, kan det bli  vanskelig å vite hvilken som passer best for deg. Selvligerende tannregulering er et populært alternativ for mennesker som ønsker å rette opp tennene sine, da de har en mer avansert form enn tradisjonell tannregulering.  

Hvordan jobber selvligerende tannregulering? Hvor mye koster de? Og hvilke spesielle fordeler tilbyr de?

Hva Er Selvligerende Tannregulering? 

Selvligerende tannregulering (også kjent som Damon tannregulering) inneholder metall seler og tråder, slik som tradisjonell tannregulering gjør. De har en fjærbelastet lås som holder en metallbuetråd på plass, i motsetning til gummibåndene som tradisjonell tannregulering har.

Denne formen skaper et mer strømlinjeformet utseende som ikke er så klumpete eller lysende som vanlige reguleringer har. Selvligerende braketter er også tilgjengelige i en klar farge, noe som gjør at enheten kan bli mer diskret.  .

Hvordan Jobber Selvligerende Tannregulering?

Akkurat som tradisjonelle metall tannreguleringer fungerer selvligerende tannregulering ved å legge et forsiktig trykk, som over tid fører til at tennene beveger seg. Skyvemekanismen til tannreguleringen reagerer på forskyvningen av tennene dine og leder dem mot ønsket posisjon. Denne avanserte teknologien betyr at selvligerende regulering krever færre justeringer enn konvensjonell regulering. Imidlertid krever de fortsatt periodiske justeringer av en tannlege eller kjeveortoped, som også kan erstatte eller justere buetråden i løpet av behandlingen.

Hvilke Problemer Kan Selvligerende Tannregulering Fikse?

Ettersom de ligner på tradisjonell tannregulering, fikser selvligerende tannregulering vanligvis de fleste former for feiljustering, inkludert:

 • Overfylte tenner
 • Skjeve tenner
 • Overbitt
 • Underbitt
 • Gapende tenner
 • Åpent bitt

Uansett, er det imidlertid vel verdt å merke seg at selvligerende tannregulering alene kanskje ikke er det beste behandlingsalternativet, da mange faktorer kan påvirke pasientens egnethet. Du bør derfor snakke med en tannlege eller kjeveortoped for å finne ut om du er en egnet kandidat for selvligerende tannregulering.

Hvor Mye Koster Selvligerende Tannregulering?

Selvligerende tannregulering koster vanligvis omtrent det samme som konvensjonell tannregulering, prisen ligger mellom 20 000 kr og 55 000 kr. Likheten i kostnad kan tilskrives teknologien som brukes, som er svært lik for begge behandlingene. Selvligerende tannregulering kan kreve færre turer til kjeveortopeden, og balanserer kostnadene ved den litt dyrere teknologien.

Det er imidlertid verdt å merke seg at disse prisene kan øke dersom pasienten ønsker å ha klare komponenter i stedet for metallfargede.

Hvis kostnadene er et problem for deg, kan du bestille time med en tannlegeekspert eller kjeveortoped som vil gi deg råd om finansieringsalternativer. Hvis diskrethet er hovedprioriteten din, kan det være lurt å utforske alternativet med gjennomsiktig tannregulering.

Er Selvligerende Tannregulering Smertefullt?  

Som de fleste former for kjeveortopedisk behandling, kan selvligerende tannregulering forårsake lett ubehag etter oppstramming eller første påføring, men denne smerten avtar vanligvis i løpet av noen få dager ettersom munnen din vil tilpasse seg.

Slimhinnene i munnen din kan fra tid til annen også gni mot metalldelene til Damon tannregulering, og som kan føre til smerte, ubehag eller munnsår.

Hva Er Fordelene Og Ulempene Med Selvligerende Tannregulering? 

Fordeler

 • Færre farger og komponenter gjør dem mindre merkbare enn tradisjonell tannregulering
 • Klare farger er tilgjengelige for diskret utseende
 • Mindre braketter kan være mer behagelig for brukeren
 • Færre turer til tannlege eller kjeveortoped gjennom hele behandlingen
 • Lettere å rengjøre selvligerende tannregulering 
 • Brukeren kan oppleve mindre ubehag sammenlignet med tradisjonell regulering, da kantene er jevnere

Ulemper

 • Kan koste mer enn tradisjonell tannregulering ved komplekse situasjoner
 • Kan koste mer hvis brukeren ønsker å ha klare komponenter
 • Låsemekanismen kan feste seg eller gå i stykker, noe som krever reparasjon eller utskifting. Dette vil forlenge behandlingstiden
 • Metallkomponenter kan gni mot det myke vevet i munnen og forårsake ubehag eller munnsår

Hva Er Alternativene Til Selvligerende Tannregulering?

Det finnes mange alternativer til selvligerende tannregulering, inkludert clear aligners, innvendig tannregulering og keramisk tannregulering. Den ene typen kan være mer egnet for deg enn den andre, så det er best å snakke med en tannlege eller kjeveortoped før du bestemmer deg.

Er Selvligerende Tannregulering Det Rette For Meg?

Selvligerende tannregulering kan være et godt alternativ for deg, som ønsker en rimelig kjeveortopedisk behandling. Og som ønsker litt mer diskret og komfortabel, enn hva tradisjonell tannregulering gir. Hvis du er usikker på om Damon tannregulering er et passende alternativ for deg, så du bør snakke med en ekspert for å finne det ut. Hvorfor ikke bestille time hos en lokal tannlege eller kjeveortoped? De vil gi deg råd om tilgjengelige alternativer, og gi deg et rimelig estimat på behandlingslengde og kostnad.

Er All About Smiles for deg?
Få en gratis mulighetsstudie ved å bestille time her
Passer det for meg?

Lag en bedre fremtid for deg nå!

M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 67 20 45 19
Contact
M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 988 43 733
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram