08.11.2021

Hvordan burde jeg rengjøre min gjennomsiktige tannregulering? 4 enkle måter

Når det gjelder tannhygiene, er renslighet nøkkelen! Og det er ikke annerledes når du har på deg gjennomsiktig tannregulering. Men hvor nøyaktig bør du rengjøre dine skinner, hvor ofte bør du gjøre det, og hvorfor er det så viktig?

Hvorfor du bør rengjøre din usynlige tannregulering

For helsen din

Du lurer kanskje på om det er viktig å rengjøre din gjennomsiktige tannregulering. Tross alt må du fjerne dem for å spise og drikke, og pusse tennene før du setter dem inn igjen. Men børstning alene kan ikke kvitte tennene helt av bakterier og matrester. Derfor er det viktig å bruke tanntråd og rengjøre skinnene dine også.

Du bør være enda mer flittig i tannrengjøringsrutinen din når du bruker gjennomsiktig tannregulering, da de er det perfekte gjemmestedet for mat og bakterier. Når rusk sitter fast inne i skinnene dine, er det ikke bare synlig (og pinlig), det utgjør også en fare for helsen din.

Det er ikke bare tannkjøttsykdom, tanntap og dårlig ånde du må bekymre deg for. Mange  helseproblemer kan skyldes dårlig munnhygiene, som lungebetennelse og koronararteriesykdom. Ifølge nyere studier, har munnen din over 700 bakteriestammer, som alle konsekvent bygger seg opp rundt skinnene hver gang du bruker dem.

Kort sagt, børstning av tennene er rett og slett ikke nok til å opprettholde god munnhygiene når du bruker gjennomsiktig tannregulering. 

For å holde skinnene i god stand

Gjennomsiktig tannregulering er laget av et ultra tynt plastmateriale som hjelper dem å forbli nesten usynlige for det blotte øye. Selv om dette materialet er solid, fører feil omsorg til at skinnene kan få flekker. Retainers og skinner kan være en kostbar ulempe, så det er best å ta enkle tiltak for å sikre at de ikke blir skadet.

Hvor ofte bør du rengjøre skinnene?

Akkurat som tennene dine, anbefales det at du rengjør skinnene to ganger om dagen. Det er lurt å inkludere rengjøringen av skinnene til en del av tannbørsterutinen. Dette vil gjøre det lettere å holde deg oppdatert på din munnhygiene.

Der det er mulig, bør du også skylle skinnene med lunkent vann* når du fjerner dem. Dette vil bidra til å minimere bakterier, mat og spyttoppbygging, og holde dem rene og klare. Det vil også bidra til å forhindre at en dårlig smak utvikler seg.

*Du bør aldri vaske din gjennomsiktige tannregulering under varmt vann, da den ekstreme temperaturen kan fordreie plasten og resultere i at du trenger en erstatning!

4 enkle måter å rengjøre din gjennomsiktige tannregulering

Nå som vi har dekket hvorfor og hvor ofte du bør rengjøre skinnene dine, er dette de fire beste måtene å gjøre det på:

1. Bløtlegge de i krystaller

En av de beste måtene å rengjøre skinnene på er å bruke spesielle rengjøringskrystaller. Ikke bare bidrar de til å kvitte seg med bakterier, men de bidrar også til å forhindre at skinnene blir misfarget med flekker.

For å bruke denne metoden, fyll en beholder med lunkent vann, og rør inn en pakke med rengjøringskrystaller til de er oppløst. La skinnene ligge i denne løsningen i rundt 15 minutter, og børst og skyll dem av før du legger dem tilbake i munnen.

2. Såpe

Du trenger ikke spesialkrystaller for å holde skinnene rene. Antibakteriell såpe* vil gjøre jobben like bra.

*Vær oppmerksom på at du aldri bør bruke duftende eller fargede såper, da disse kan farge skinnene og etterlate en parfymert smak!

For å bruke denne metoden, lag en såpeoppløsning med lunkent vann og la skinnene ligge i rundt 15 minutter. Gi dem deretter en god skrubb med en tannbørste, og skyll godt for å eliminere alle såperester. Antibakteriell såpe er ikke egnet for eget forbruk, så skylling er ekstra viktig!

3. Destillert hvit eddik

Eddik er kjent for husholdningsrengjøring, og den er også i stand til å rengjøre skinnene dine! Men før du går og leter etter eddiken, vær oppmerksom på at du kun skal bruke destillert hvit eddik til denne metoden. Enhver annen type eddik kan lage flekker på skinnene dine. 

Bland 1 del eddik med 3 deler vann, og la skinnene ligge i løsningen i rundt 15 minutter. Igjen er det viktig å gi skinnene en god børste og skylle etter for å kvitte seg med fanget rusk og unngå dvelende smaker.

4. Natron

En annen husholdningsrengjøringsfavoritt - natron kan samtidig drepe bakterier samtidig som det bidrar til å rense flekker på skinnene dine.

For å bruke denne metoden, bland en spiseskje natron i 200 ml lunkent vann, og la skinnene ligge i minst 30 minutter. Deretter fjerner du dem fra løsningen, gir dem en børste og skyll dem godt.

Ting du bør unngå for å holde skinnene rene

Selv om det er flere effektive metoder du kan bruke for å holde din gjennomsiktige tannregulering i god stand, er det også noen ting du aldri bør gjøre. Her er det du må unngå:

  • Ikke bløtlegg skinnene dine i munnskyll - dette kan lage flekker på dem. 
  • Ikke legg skinnene i varmt vann (og sett dem ALDRI i oppvaskmaskinen)
  • Forsøk aldri å rengjøre skinnene med tannkrem. Dette kan flekke dem og få dem til å smake dårlig.
  • La aldri skinnene ligge når du ikke har dem på deg. Oppbevar dem alltid i et oppbevaringsetui (med mindre du rengjør dem!)

Trenger du hjelp til å rengjøre skinnene?

Noen ganger kan skinnene dine bli misfarget, begynne å føles slimete eller forårsake dårlig ånde. Hvis ingen av rengjøringsmetodene ovenfor løser problemet, bør du konsultere en ekspert. Du kan besøke AllAboutSmiles for å finne en lokal tannlege eller kjeveortoped som kan gi deg råd.

Er All About Smiles for deg?
Få en gratis mulighetsstudie ved å bestille time her
Passer det for meg?

Lag en bedre fremtid for deg nå!

M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 67 20 45 19
Contact
M: hei@allaboutsmiles.no
T: +47 988 43 733
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram